Skip to main content

Wat moet je controleren vóór je een huurcontract ondertekent?

Lees het huurcontract eerst goed na en zorg dat je begrijpt wat erin staat. Onderteken het dan pas.

Let hierop:

  • Wie zijn de partijen in het huurcontract, de ‘contractpartijen’? Bijvoorbeeld eigenaar, huurder, verhuurder …
  • Hoelang loopt het huurcontract?
  • Hoeveel kost de huur per maand?
  • Moet je bijkomende kosten betalen ? Zo ja, betaal je dan een voorschot of een vast bedrag? En is dit voor gemeenschappelijke kosten, zoals onderhoud en verbruik van de gemeenschappelijke delen? Of ook voor privékosten, zoals jouw eigen energieverbruik?
  • Moet je als huurder zelf een brandverzekering afsluiten? Of heeft de verhuurder een verzekering waar de aansprakelijkheid van de huurder is inbegrepen (‘huurdersaansprakelijkheid’)?
  • Is er een EPC-attest toegevoegd aan het huurcontract? Een EPC-attest is een energieprestatiecertificaat. Dit document beschrijft hoe energiezuinig de huurwoning is.
  • Hoeveel bedraagt de huurwaarborg?

LET OP: je mag als huurder zelf kiezen hoe je de huurwaarborg betaalt. In de wet staan 4 opties. Staat één van de 4 opties al in het huurcontract? En wil je een andere optie? Dan moet je dat in het contract aanpassen vóór je het ondertekent. Pas je de optie niet aan? Dan ga je akkoord met de versie die er nu in staat.

Ga je akkoord met de inhoud en begrijp je alles goed?

Dan mag je het huurcontract ondertekenen. Vanaf nu ben je akkoord met het contract.

MAAR: De Vlaamse huurwetgeving heeft voorrang op jouw huurcontract. Staat er in jouw contract iets anders dan in de huurwetgeving? Dan beschermt die wetgeving jou toch.

Voorbeeld: In jouw huurcontract staat dat jij de onroerende voorheffing moet betalen. Maar de huurwetgeving zegt dat dit voor de verhuurder is. De huurwetgeving heeft voorrang, dus de verhuurder moet toch de onroerende voorheffing betalen.

Twijfel je of begrijp je niet alles uit het huurcontract?

Contacteer ons gerust. Wij kijken het contract voor jou na.

Downloads

Update: 30 januari 2024